maandag 2 september 2013

het jojo effect verklaard

Voedingsdeskundigen zijn al jaren bezig om een oplossing voor het jojo effect te vinden. Nu is er een voor het eerst een onderzoek uitgevoerd die het jojo-effect heeft onderzocht. Het onderzoeksteam onder leiding van  Larsen en Astrup van de Universiteit van Kopenhagen deed een onderzoek. Dit is de conclusie van het onderzoek: Wie op gewicht wil blijven, moet veel eiwitrijk voedsel tot zich nemen en vette en zetmeelhoudende producten vermijden...
De studie genaamd Diogenes, die is afgeleid van de woorden 'Dieet, Obesitas en Genen' bevatte 772 families, waaronder 938 volwassenen en 827 kinderen uit verschillende Europese landen. € 14.500.000! is ge├»nvesteerd in het project Diogenes, de EU, meer dan honderd voedingen bedrijven ondersteunden het financieel. Dit is niet verwonderlijk,omdat de regeringen hebben erkend, dat de wereldwijde obesitas-epidemie is terug te herleiden naar de enorme kosten van de gezondheidszorg.

De basis gedachte van het onderzoek is… 
Met welke voeding blijf je op het goede gewicht voor de lange termijn?

Een waarde voor de wetenschappers speelde een bijzondere rol, namelijk de glycemische index (GI). Deze waarde is gebaseerd op het hoogte van de bloedsuikerspiegel, voedingsmiddelen met een hoge GI, (zoals b.v. suiker rijke snacks) de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Onmiddellijk geeft het lichaam hoge hoeveelheden insuline af. Hoewel de eerste verzadiging in de hersenen snel wordt waar genomen, zorgt het ervoor dat de suiker snel wordt opgeslagen in de lever. Het resultaat: de bloedsuikerspiegel daalt onmiddellijk en het hongergevoel komt weer terug. Zo heeft b.v. aardappelpuree heeft een hoge GI, en volkorenbrood een lage GI waarde.

meer informatie? kijk op afvallen met het atkins dieet of groene koffie afvallen en geneeskrachtig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten